Kakaspörkölt

A pörkölt a magyar konyha sajátságos étele. Az egykori pásztorétel mára már a nyári hétvégék kedvence, a falusi lakodalmak várva várt fogása. Ki ne szeretné a bográcsban főtt paprikás, szaftos, omlós húst. Ha megértjük, hogy mi adja ennek a fogásnak a lelkét, nem fogjuk elrontani. És ez pedig a SZAFT! A pörkölt alap zsiradékon megpirított vöröshagyma, fokhagyma kombináció, és persze a lényeg a végén hozzáadott őrölt édes fűszerpaprika. A szaftot sűríti még a belefőzött zöldpaprika is, ami szinte szétomlik az ételben, a végén pedig kihalászhatjuk az összecsavarodott paprika bőrt. Ha a főzési idő rövid, mint például a csirke esetében, akkor bátran pároljuk elő egy kis vízen a lepirított hagymát, hogy szétfőjön, hiszen nincs kiábrándítóbb egy leves állagú pörköltnél, amiben hagymadarabkák úszkálnak. A bőrből és csontból lassan kifővő enyves kollagén szépen ragacsossá teszi a pörkölteket, már ha olyan alapanyagból dolgozunk. A kakas főzési ideje viszonylag hosszú, attól függően, hogy milyen öreg madarat sikerült szereznünk. Én most nagyjából 4-4,5 óráig főztem ezt a szárnyast.

Miután nagy küzdelmek közepette szétbontottam és alkatrészeire szedtem, szét is szortíroztam azokat. Egy megtermett kakas felpucolva simán lehet 4-5 kg, így jut belőle levesnek és pörköltnek is.

Hozzávalók:

  • 1 kakas combjai, szárnya, melle feldarabolva
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • só, bors, őrölt kömény
  • édes őrölt fűszerpaprika

Semmi szükségünk gulyáskrémre, pörköltszaft kockára, vegetára. Csak ez a néhány hozzávaló kell és türelem. A hagymát felkockázzuk, lepirítjuk, majd rádobjuk a felszeletelt fokhagymát is. Jöhet bele a hús és annyi víz, hogy éppen ellepje. (Ha csirkét főzünk, kevesebb víz kell, mert maga a hús is levet fog engedni. Mivel a csirke főzési ideje nagyon rövid, nem lesz ideje elfőni a felesleges vizet és leves állaga lesz. ) Beletesszük a fűszereket és a zöldpaprikát és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Amikor kész a hús, rátesszük a piros paprikát és még 5-10 percig csendesen rotyogtatjuk.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: