Expressz kenyér

Bár kenyeret sütni számomra egyenlő a gondoskodással, azt be kell látni, hogy ez főként hétvégi program. A kenyér maga is törődést igényel, minden egyes dagasztás, hajtogatás, pihentetés egy-egy lépcsőfok, ami a ropogós héj és a foszlós bél világába vezet. Ennek azonban bőven kell időt hagyni, így hiába minden igyekezet és korai ébredés, nem sikerül mindig friss ropogós házi kenyeret tenni az asztalra a reggelihez. Bevallom, nem kezdtem lázas kísérletezgetésbe, de kipróbáltam egy olyan receptet, amihez még mérleg sem kell, és röpke egy óra alatt tökéletes kenyérrel kecsegtet.

Első lépésként egy bögre és egy kanál segítségével gyorsan a dagasztógépbe mértem a hozzávalókat és máris indulhatott a munka. Mivel már néhány kiló kenyeret megsütöttem, azt tapasztalatból tudom, hogy a dagasztás nagyon fontos lépés, ezen nem nagyon lehet időt spórolni. Erre én nagyjából 15 percet szántam. A kelesztés, pihentetés szintén nem maradhat el, és bár a recept kifejezetten csak egyszeri, 15 perces pihentetést írt, ezzel egy picit csaltam. Nagyjából 20-25 percet szántam az első kelesztésre, és formázás után még 10-et. Természetesen ekkor már maximumon dübörgött a tűzhely, a tésztát pedig a tetején pihentettem, hogy ezzel is gyorsítsam a folyamatot. Végül lespricceltem vízzel és betoltam a forró sütőbe. Körülbelül fél óra alatt aranybarnára sütöttem. Természetesen nem fértem bele a beígért egy órába, viszont másfél óra alatt valóban friss kenyeret tettem az asztalra. Azt persze meg kell jegyezni, hogy sem minőségében, sem állagában nem veszi fel a versenyt a hagyományos, több ízben hajtogatott és kelesztett kenyérkémmel, DE kenyér. Friss, ropogós, házi. Ennél nem is kell több.

Lássuk a hozzávalókat:

  • 3 bögre liszt (hagyományos, kb 3 dl-es bögre)
  • 1 bögre langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 3 evőkanál étolaj

Most mák és szezámmag került a tetejére és formakenyér lett belőle.

Próbáljátok ki, merjetek kenyeret sütni, mert higgyétek el csodálatos érzés! Csak kérlek Benneteket, ne kényszerből vagy félelemből, csupán gondoskodásból!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: