Nagymamám foszlós tejes kalácsa

Drága nagymamám ezt a kalácsot nem csak Húsvétkor sütötte, hanem igen gyakori volt a kis vidéki konyhában. Csodás emlék, ahogy gyerekként a meleg kalácsot téptük, faltuk, csak úgy menet közben, mert persze a kalandozás soha nem várhatott. Gyermekkorom legboldogabb évei voltak ezek!

Mindenképpen próbáljátok ki a receptet!

Én némiképp szentségtörésnek érezném, ha dagasztógéppel dolgoznék, valahogy elveszne a varázs. Aki kézzel fogja dagasztani hozzám hasonlóan, az készüljön fel, jó kis munka lesz. De a végeredmény kárpótolni fog!

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 6 dl tej
  • 80 g cukor
  • 50 g friss élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 80 g zsír vagy vaj, plusz egy kevés a kenéshez
  • 1 db tojás a kenéshez

Először át szoktam szitálni a lisztet, ezután 1 dl langyos tejjel, az élesztővel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítek. A maradék fél liter meleg tejben feloldom a cukrot és a sót, ezután hozzáöntöm a liszthez. Ha kész, mehet bele a kovász is. Most jön a munka nehezebb része, a dagasztás. Legalább 15-20 percig dolgozom a tésztával, hogy egy szép, ruganyos tészta labdát kapjak. A zsír ekkor kerül bele. Most úgy tűnhet, hogy reménytelen vállalkozás bele dolgozni a zsírt, de pár perc alatt szépen felveszi a tészta, és újra homogén, ruganyos lesz. Lisztezett deszkára borítom és egy órán át kelesztem.

Ebből a mennyiségből én 2 kalácsot készítek, ezért félbe vágom, majd a feleket négybe. Négyesfonattal fognak ugyanis készülni a kalácsok. Egyforma hosszú hengereket sodrok, amiknek a vége kissé vékonyodik. Fonás közben már nem húzom, nem nyújtom a hengert. A végeit összecsípem és még fonás előtt megkenem vékonyan zsírral őket. Ezután megfonom oly módon, hogy az egyik szélső szálat a mellette lévő alatt, a másik szélsőt a mellette lévő fölött húzom át, majd a két középen lévőt egymáson átteszem, keresztezem. Ezt ismételve szép szorosra fonom a kalácsot. A végét összenyomom és már kész is.

Miután megfontam, sütőpapírral borított tepsibe teszem, és megkenem tojással. Magukra hagyom őket a langyos konyhában fél órára. Közben a sütőt begyújtom, és miután újra megkelesztettem az immáron megfont tésztát, a maradék tojással ismét lekenem, és már mehet is a sütőbe. Nagyjából 40-45 perc alatt készre sütöm.

Csodásan puha, foszlós kalács a végeredmény, ami fillérekből megvan.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: