Vaníliás krémtúró

Gyerekkorom kedvenc édessége a vaníliás krémtúró. Túlzás nélkül állíthatom, hogy bármennyit képes voltam befalni belőle, és azt hiszem ez most sincs másként. Valamilyen földöntúli csodának véltem ezt a lágy, túrós krémet. Felnőtt fejjel persze némileg megváltozott a viszonyunk, de a szerelem megmaradt!

Szerencsére ez egy nagyon gyorsan elkészíthető édesség, és abszolút alak barát, ha cukor nélkül készítjük el.

A túró jótékony hatását és sokszínűségét a diétázók bizonyára jól ismerik, hiszen alacsony a kalóriatartalma, ellenben kiváló protein forrás. Káliumban és kalciumban gazdag élelmiszer, és nem utolsó sorban remekül variálható.

A krémtúróhoz nem kell más, mint túró és vaníliasodó. Most biztosan sokan felszisszentek egy rántottás sodó emlékétől, de higgyétek el, nem lehetetlen a küldetés. Lássuk!

Én most egy lágyabb, habosabb változatot készítettem el. A klasszikus töményebb édesség kevesebb sodót kíván.

Hozzávalók 4 pohár krémhez:

  • 250g túró
  • 4 db tojás sárgája
  • 4 dl lehetőleg zsíros tej (1,5%-os tejjel is tökéletesen működik)
  • édesítő ízlés szerint (természetesen cukorral is készíthetitek)
  • 15 g cukormentes vaníliás ízesítő (vagy 2 csomag vaníliás cukor)

Első körben gyorsan elmondom, hogy a vaníliasodóba nem kell liszt! Mindössze tej és tojás.

A sodóhoz a tojások sárgáját habosra keverjük a vaníliás ízesítővel, majd amikor már szép homogén, beleöntjük a tejet és feltesszük főni. Ha biztosra szeretnénk menni, gőz felett főzzük. Fontos, hogy maga a főző edény ne érjen bele a forró vízbe, hanem valóban csak a gőzzel érintkezzen! Rutinosabbak, akik már ismerik a sodó állagot, készíthetik a tűzhelyen is. Folyamatosan kevergetni kell, és nem szabad magára hagyni. Amikor elkezd sűrűsödni, kapjuk le a tűzről, hiába a kísértés, hogy még sűrűbbre főzzük. Ez ugyanis nem puding! Nincs benne sem keményítő mint a pudingporokban, sem liszt, csak a tojások sárgája fogja sűríteni. Egy nagyon selymes, lágy, könnyed krém lesz az eredmény ha így teszünk.

Ha elkészült a sodó, csak annyi a dolgunk, hogy homogén krémmé mixeljük a túróval. Én erre egy turmixgépet használtam. Kóstoljuk meg, hogy elég édes, vaníliás-e, mert még langyosan lehet korrigálni az ízeket. Poharakba töltjük és kihűtjük! Amint kihűlt, azonnal faljuk fel!

Ha sűrűbb, keményebb állagú, és töményebb édességet szeretnétek, 2 tojásból és 2 dl tejből készítsétek a sodót! Úgy is szuper. Mazsola a barátja! Jó étvágyat!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: