Ezt a mennyei tortát Húsvétkor készítettem el, természetesen más dekorációval bármikor megállja a helyét az ünnepi asztalon. Édes, csokis, klasszikus ízek.
Hozzávalók kakaós piskótához:
Ezek a mennyiségek egy 28 centis tortaformára vannak méretezve.
- 5 db tojás
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 5 evőkanál cukor
Mielőtt előkészítjük az alapanyagokat, begyújtjuk a sütőt. A piskóta készítése alapvetően nem bonyolult, de vannak benne buktatók. Néhány dologra mindenképpen oda kell figyelni. Nézzük akkor lépésről lépésre!
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. Itt nem szabad az idővel spórolni! A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Valóban fehéredni fog a krém, nem kell aggódni! Most jöhet bele a liszt és a kakaópor. Nagyon kemény massza lesz, ezért apránként hozzáadjuk a fehérje harmadát, vagy felét és ezzel fellazítjuk. Mikor már hígabb a kakaós krém, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe és már mehet is a formába. 15-20 perc alatt készre sül. Nálam gázsütő legmagasabb fokozat. Érdemes egy tűvel ellenőrizni, hogy átsült-e.
Hozzávalók a csokikrémhez:
- 4 dl habtejszín
- 10 dkg kakaópor
- 20 dkg cukor
- 15 dkg margarin
A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a cukrot. Amikor elolvadt, már nem kell tovább főzni. Beletesszük a kakaóport és alaposan kikeverjük. Langyosra hűtjük, és jöhet bele a margarin.
Ha a piskótánk jól sikerült, ketté tudjuk vágni és betölteni. Persze csak miután minden kihűlt. Az sem baj, ha nem jött fel annyira, vagy összeesett, mert akkor a tetejére tesszük a krémet. Ilyenkor javaslom, hogy maradjon a formában a torta a tálalásig.
Hozzávalók a mascarponés krémhez:
- 250g mascarpone
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- cukor ízlés szerint a pudinghoz
- 4 dl tej
Megfőzzük a pudingot, lehűtjük, majd kikeverjük a krémsajttal. Ez lesz a második réteg krém a tortán.
Utolsó lépés a díszítés. Én most olvasztott étcsokoládét csorgattam rá, majd húsvéti hangulatban díszítettem tejcsoki tojással, nyúllal, illetve kandírozott gyümölcsdarabokkal.
Higgyétek el, ez a torta mennyei!