Kőleves

A Magyar népmesék az egyik nagy kedvencem. A mai napig előfordul, hogy a szombat reggel a nappaliban köszönt rám, miközben én megbabonázva nézem a százszor, ezerszer látott részeket. Nem csoda, ha megszületett a családban csak Kőlevesként emlegetett remek recept! Bár tulajdonképpen nincs pontos recept, szóval “Hoztam is, meg nem is!”

De kezdjük az elején. Miért is fogyasszunk levest? Elsősorban azért, mert finom! Egészséges, hiszen a legtöbb leves tele van zöldségekkel, jót tesz az emésztésnek. Ha ezzel a finomsággal indítjuk az étkezést, biztosan kisebb mennyiséget pusztítunk el a második vagy a harmadik fogásból. Így akár még kalóriát is spórolhatunk. És ha már az egyik kedvenc témámnál, a spórolásnál tartunk, meg kell említeni azt is, hogy egy gazdag húsos leves akár egytálételként is funkcionálhat. Azoknak akik kevés folyadékot fogyasztanak, szintén ajánlott egy nagy tányér levest bekanalazni.

A zöldségek főzési idejét természetesen figyelembe kell venni, hogy ne főjön szét, illetve ne maradjon kemény semmi. És az ég szerelmére, felejtsétek el a vegetát! Felesleges! Ne nyomjátok el a valódi ízeket!

Számomra az is fontos, hogy ebben a kategóriában aztán tényleg csak a fantázia szab határt. Meg persze a lehetőségek. Szabadon kísérletezhetünk az alapanyagokkal, a fűszerekkel. Télen együnk forró krémlevest pirított baconnal. A húsgombóc leves lehet tejszínes, kapros, de lehet szimplán húsleves egy finom húsos betéttel. Ha van zöldbab, mehet bele az is. Ha maradt a hűtőben 2 fonnyadt gomba vagy egy karalábé, mehet a levesbe! Kóstoljatok és kísérletezzetek!

Ha pedig kész a Kőleves, telepedjetek csak le nyugodtan a kanapéra és nézzétek a Magyar népmeséket!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: