Habkönnyű kifli recept, amit édesanyám ollózott ki egy magazinból. Kipróbáltam, működik! Megosztom veletek is, mert nálunk nagy kedvenc lett.
Hozzávalók 12 db kiflihez:
- 60 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl langyos tej
- 60 ml étolaj
Ez egy viszonylag kemény tészta, ezért akinek nem bivalyerős a dagasztógépe, inkább kézzel dolgozzon! A megszokott módon, a liszt átszitálásával kezdjük a munkát, majd a többi hozzávalóval ruganyos tésztát gyúrunk. Most jön a kelesztés. A kelési idő függ a konyha hőmérsékletétől, és a páratartalomtól is, ezért inkább azt mondom, hogy duplájára kell keleszteni. Ha megkelt a tészta 12 egyenlő részre kell osztani és gombócokat formázni belőle. Majd ezeket háromszög alakba, 2-3 mm vastagságúra ki kell nyújtani. A háromszögeket a széles oldalukról indulva feltekerjük és kiflit hajlítunk.
Most ismét a pihentetés /kelesztés következik. Látjátok, ez nem egy villámgyorsan összedobható finomság ezért én vagy tízóraira sütöm, vagy miután kihűlt lefagyasztom. A fagyasztott péksüteményeket szoba hőmérsékleten kell kiengedni és máris fogyasztható.
A következő lépés, hogy a kifliket forró vízbe mártjuk 5-6 másodpercre. A fürdővízbe tegyetek egy evőkanál cukrot. Én a kiszedő lapáttal le szoktam őket nyomni a víz alá. Nem kell aggódni, ez pár perc alatt megvan.
Mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenegetni már nem kell. Ízlés szerint szórjátok meg sóval és köménymaggal, majd irány a forró sütő! Szuper péksütemény!