Tejes kifli

Habkönnyű kifli recept, amit édesanyám ollózott ki egy magazinból. Kipróbáltam, működik! Megosztom veletek is, mert nálunk nagy kedvenc lett.

Hozzávalók 12 db kiflihez:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 60 ml étolaj

Ez egy viszonylag kemény tészta, ezért akinek nem bivalyerős a dagasztógépe, inkább kézzel dolgozzon! A megszokott módon, a liszt átszitálásával kezdjük a munkát, majd a többi hozzávalóval ruganyos tésztát gyúrunk. Most jön a kelesztés. A kelési idő függ a konyha hőmérsékletétől, és a páratartalomtól is, ezért inkább azt mondom, hogy duplájára kell keleszteni. Ha megkelt a tészta 12 egyenlő részre kell osztani és gombócokat formázni belőle. Majd ezeket háromszög alakba, 2-3 mm vastagságúra ki kell nyújtani. A háromszögeket a széles oldalukról indulva feltekerjük és kiflit hajlítunk.

Most ismét a pihentetés /kelesztés következik. Látjátok, ez nem egy villámgyorsan összedobható finomság ezért én vagy tízóraira sütöm, vagy miután kihűlt lefagyasztom. A fagyasztott péksüteményeket szoba hőmérsékleten kell kiengedni és máris fogyasztható.

A következő lépés, hogy a kifliket forró vízbe mártjuk 5-6 másodpercre. A fürdővízbe tegyetek egy evőkanál cukrot. Én a kiszedő lapáttal le szoktam őket nyomni a víz alá. Nem kell aggódni, ez pár perc alatt megvan.

Mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenegetni már nem kell. Ízlés szerint szórjátok meg sóval és köménymaggal, majd irány a forró sütő! Szuper péksütemény!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: