Pihe puha szalagos fánk. Ki ne szeretné? Megmutatom, Én hogyan készítem.
Hozzávalók:
- 50 dkg BL-55 liszt
- 3 tojás sárgája
- 1 csomag instant élesztő
- 50 g porcukor
- 50 g puha vaj vagy margarin
- 3 dl langyos tej
- csipet só
A lisztet átszitáljuk és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A dagasztást nem szabad elcsalni, mert ez az egyik legfontosabb lépés. Amikor már tartása van, szép fényes és elválik a tál falától és a kezünktől, akkor jó munkát végeztünk. Ez körülbelül 10-15 perc folyamatos munkát igényel.
A bő zsiradékban sütött kelt tésztákat mindig olajozott edényben kelesztem, mert ha lisztet használok a kelesztésnél illetve a nyújtásnál és formázásnál, akkor a tésztára tapadt liszt gyorsan megégeti az olajat a sütésnél.
Miután duplájára kelt átmozgatjuk, és vékonyan olajozott deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megformázzuk, kiszaggatjuk. Lehet kocka, gömb vagy félhold alakú. Mostanában divatosak a csavart fánkok is. Most jön a második kelesztés. Ez már csak 15-20 perc.
A sütés közepes lángon, bő olajban vagy zsírban történjen. Amikor belekerülnek az edénybe a fánkjaink, fedjük le, hogy a keletkezett gőzben szépen megemelkedjenek. A fánk olyan mint a palacsinta, figyelni kell! Amikor az egyik oldala már aranybarna, fordítsuk meg a fánkokat és ismét fedjük le. Így lesz szalagos a fánk! Gyakori hiba a túl forró olaj, amikor a tészta külseje megég, belül pedig még nyers a fánk.
Csokimáz, mogyorókrém vagy lekvár, minden jól áll neki! Jó étvágyat!