Ezt a süteményt azoknak is bátran ajánlom, akiknek nincs sok tapasztalata a torta sütés terén, mert bár a recept összetett, mégsem bonyolult elkészíteni. A végeredmény egy csupa csokis diétás édesség!
Hozzávalók a tésztához:
- 8 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 10 evőkanál darált dió (az egész tortához 200 g darált dióra lesz szükség)
- 2 evőkanál kakaópor
- édesítő ízlés szerint (én 4 evőkanál eritritet használtam )
- csipet só
Úgy kezdjük, mint egy hagyományos piskótánál, tehát szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a sütőporral és az édesítővel krémes állagúra keverjük és a végén hozzáadjuk a diót is. A fehérjéket a sóval kemény habbá kell verni. A sárgákhoz adjuk a hab felét, és ezzel szépen fellazítjuk, majd a maradék habbal összevegyítjük. Óvatos, nagy mozdulatokkal dolgozzunk, hogy levegős maradjon és ne törődjön.
Ez egy 26 cm-es tortaforma segítségével készült, ez elméletben 22 szeletnyi tortát jelent. Azért írtam, hogy elméletben, mert véleményem szerint így elég keskeny szeletekkel kell számolni. 16-18 szép szelet azonban simán kijön belőle. A tortaforma csak a sablon megrajzolásáig kell. A forma alját sütőpapíron körberajzoljuk. Mivel 5 réteg piskótára van szükségünk, ezt még négyszer megismételjük.
A krémet 5 részre osztjuk majd egy-egy adagot rákenünk egyenletesen a papírokra (pontosabban a körbe) és mehetnek a sütőbe egyesével. Az utolsó adaghoz hozzákeverünk 2 evőkanál kakaóport, így lesz egy csokis lapunk is.
Én szilikonos sütőpapírt használok Ezt nem szoktam megolajozni, mert amikor kihűlnek a lapok, szépen le fognak jönni a papírról.
Háromféle krémet készítünk a tortához.
Hozzávalók retro csokikrém:
- 400 ml habtejszín
- 120 g cukormentes étcsokoládé
- 100 g kakaópor
- 150 g margarin
- édesítő ízlés szerint
A tejszínt felmelegítjük és folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk benne az édesítőszert. Nem kell forralni. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport, majd az eltördelt csokoládét is. Amikor langyos, akkor adjuk hozzá a margarint.
Rendszeres kevergetés mellett hűtőben hűtjük ki. Figyelni kell a krémet, mert viszonylag keményre fog hűlni, és még kenhető állapotban kell vele dolgoznunk.
Hozzávalók mascarponés csokikrém:
- 7 dl tej
- 2 csomag csokis pudingpor
- édesítő ízlés szerint
- 250 g mascarpone
Sűrű pudingot főzünk, és amikor langyos, hozzákeverjük a mascarponét is. Hűtőben hűtjük.
Hozzávalók mascarponés vanília krém:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 250 g mascarpone
- ételfesték (elhagyható)
Hasonlóan járunk el mint a mascarponés csokikrémnél.
Egy megfelelő méretű tányéron elkezdjük összeállítani a tortát. A mascarponés csokikrémet 2 rétegnél is felhasználjuk, illetve a torta bevonásánál is, ezért figyeljünk az adagolásra. A sorrend: piskóta, csokikrém, piskóta, retro csokikrém, piskóta, vanília krém, kakaós piskóta, csoki krém, piskóta, bevonás
A tortát végül a maradék darált dióval fedjük be. A díszítés lehet csokiforgács vagy felezett dió. Mivel a torta szénhidrát csökkentett, bátran fogyasszatok el belőle egy vastag szeletet!
Egy kis gondolat “Diós csokoládétorta”
Nagyon jónak tűnik. Ezt biztosan megsütöm. 😋😋