Diós csokoládétorta

Ezt a süteményt azoknak is bátran ajánlom, akiknek nincs sok tapasztalata a torta sütés terén, mert bár a recept összetett, mégsem bonyolult elkészíteni. A végeredmény egy csupa csokis diétás édesség!

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 evőkanál darált dió (az egész tortához 200 g darált dióra lesz szükség)
  • 2 evőkanál kakaópor
  • édesítő ízlés szerint (én 4 evőkanál eritritet használtam )
  • csipet só

Úgy kezdjük, mint egy hagyományos piskótánál, tehát szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a sütőporral és az édesítővel krémes állagúra keverjük és a végén hozzáadjuk a diót is. A fehérjéket a sóval kemény habbá kell verni. A sárgákhoz adjuk a hab felét, és ezzel szépen fellazítjuk, majd a maradék habbal összevegyítjük. Óvatos, nagy mozdulatokkal dolgozzunk, hogy levegős maradjon és ne törődjön.

Ez egy 26 cm-es tortaforma segítségével készült, ez elméletben 22 szeletnyi tortát jelent. Azért írtam, hogy elméletben, mert véleményem szerint így elég keskeny szeletekkel kell számolni. 16-18 szép szelet azonban simán kijön belőle. A tortaforma csak a sablon megrajzolásáig kell. A forma alját sütőpapíron körberajzoljuk. Mivel 5 réteg piskótára van szükségünk, ezt még négyszer megismételjük.

A krémet 5 részre osztjuk majd egy-egy adagot rákenünk egyenletesen a papírokra (pontosabban a körbe) és mehetnek a sütőbe egyesével. Az utolsó adaghoz hozzákeverünk 2 evőkanál kakaóport, így lesz egy csokis lapunk is.

Én szilikonos sütőpapírt használok Ezt nem szoktam megolajozni, mert amikor kihűlnek a lapok, szépen le fognak jönni a papírról.

Háromféle krémet készítünk a tortához.

Hozzávalók retro csokikrém:

  • 400 ml habtejszín
  • 120 g cukormentes étcsokoládé
  • 100 g kakaópor
  • 150 g margarin
  • édesítő ízlés szerint

A tejszínt felmelegítjük és folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk benne az édesítőszert. Nem kell forralni. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport, majd az eltördelt csokoládét is. Amikor langyos, akkor adjuk hozzá a margarint.

Rendszeres kevergetés mellett hűtőben hűtjük ki. Figyelni kell a krémet, mert viszonylag keményre fog hűlni, és még kenhető állapotban kell vele dolgoznunk.

Hozzávalók mascarponés csokikrém:

  • 7 dl tej
  • 2 csomag csokis pudingpor
  • édesítő ízlés szerint
  • 250 g mascarpone

Sűrű pudingot főzünk, és amikor langyos, hozzákeverjük a mascarponét is. Hűtőben hűtjük.

Hozzávalók mascarponés vanília krém:

  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 250 g mascarpone
  • ételfesték (elhagyható)

Hasonlóan járunk el mint a mascarponés csokikrémnél.

Egy megfelelő méretű tányéron elkezdjük összeállítani a tortát. A mascarponés csokikrémet 2 rétegnél is felhasználjuk, illetve a torta bevonásánál is, ezért figyeljünk az adagolásra. A sorrend: piskóta, csokikrém, piskóta, retro csokikrém, piskóta, vanília krém, kakaós piskóta, csoki krém, piskóta, bevonás

A tortát végül a maradék darált dióval fedjük be. A díszítés lehet csokiforgács vagy felezett dió. Mivel a torta szénhidrát csökkentett, bátran fogyasszatok el belőle egy vastag szeletet!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Egy kis gondolat “Diós csokoládétorta”

%d bloggers like this: