Hamburgert sokan készítenek otthon elősütött, fagyasztott alapanyagok felhasználásával. Őszintén szólva ettől a gondolattól engem a hideg is kiráz. Megmutatom nektek hogyan tudjátok a saját konyhátokban 2 óra, vagyis egy átlagos főzési idő alatt elkészíteni a bucit, a majonézt és a húspogácsát is.
Buci hozzávalók:
- 60 dkg BL-55 liszt
- 2 dl langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 40 g olaj
- 1 tojás + 1 a kenéshez ( nyugodtan használhattok maradék fehérjét is)
- 100 g joghurt (lehet tejföl, kefír, vagy tej is)
- 5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
- szezámmag a tetejére
Dagasztógépben lágy, ruganyos tésztát dagasztunk. A szokásos módon duplájára kelesztjük, majd 6 gömböt formázunk belőle. A tetejét tojással megkenjük, és megszórjuk szezámmaggal.
Amikor másodjára is megkelt, az előmelegített sütőben pirosra sütjük. Biztos ami biztos, én sütőpapírral bélelem a tepsit.
A pulyka húspogácsához természetesen szaftos pulykacombot daráltattam. A 6 db bucihoz fél kilót számolhatunk. Semmi más nem kell, csak só, bors, egy tojás és egy jó serpenyő amiben kérgesre sütjük.
Majonéz hozzávalók:
- 2 db tojás sárgája
- jó minőségű étolaj (ne használjatok olívaolajat, mert nagyon intenzív az íze és az ki fog érződni)
- csipet só
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár
- 1 csipet cukor
- pár csepp citromlé
A tojás sárgát a cukorral, sóval, borssal simára keverjük. Cseppenként öntsük hozzá az olajat és közben folyamatosan keverjük a kézi mixerrel. Az állagát kezdetben egy folyós testápoló tejhez hasonlítanám, ami fokozatosan alakul át masszív, zsíros kencévé. Még soha nem mértem le mennyi olajat vesz fel a tojás, mert az állagot szoktam figyelni, de több decilitert biztosan. A legvégén keverjük össze a mustárral és a citromlével.
A majonéz készítésnek 2 fontos szabálya van, mégpedig, hogy friss tojást használjunk, illetve, hogy cseppenként adagoljuk az olajat.
Egy kis gondolat “Pulykaburger”
Én vagyok a legnagyobb rajongód!