Pizza

Ropogós tészta, fűszeres paradicsom szósz, és rengeteg, rengeteg sajt. Nos igen, ez számomra a PIZZA! Persze a kategória tudorai bizonyára nem tekintenék valódinak az én házi pizzámat, és valóban, otthoni körülmények között nehezített a pálya, de az élmény amikor együtt fal egy hatalmas tepsiből a család, igazi! És ne felejtsük el azt sem, hogy jóval pénztárca kímélőbb a házi változat, mint az éttermi.

Hozzávalók a tésztához:

  • Fél kg liszt
  • csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • fél csomag instant élesztő
  • Kb. 2,5-3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál olaj

A szokásos módon először átszitáljuk a lisztet, majd a hozzávalókból közepesen lágy, ruganyos tésztát gyúrunk, dagasztunk. Ezt követően nincs más dolgunk vele, mint egy lisztezett tálban hagyjuk kelni. Arra ügyelni kell, hogy huzatmentes, langyos helyen, konyharuhával letakarva pihenjen. Amikor nagyjából a duplájára kelt, átdolgozzuk, és tetszőleges vastagságúra nyújtjuk, persze figyelembe véve a tepsi méretét. Ebből a mennyiségből nagyjából 2 gáztepsinyi pizza lesz. A sütőlapot vékonyan nem árt kiolajozni, hogy biztosan ne ragadjon oda a tésztánk. Nagyon fontos a forró sütő is!

Ennél az ételnél valóban csak a képzeletünk szab határt. Sonka, gomba, szalámi, hogy csak a klasszikus feltéteket említsem. De kísérletezzünk bátran! Az alap pedig lehet tejfölös, sajtkrémes, vagy éppen paradicsomos. Utóbbinál fontos a fűszerezés. Én a paradicsomszószt oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal szoktam felfőzni.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: