Ha unjátok a vasárnapi rántott hús, krumplipüré kombinációt ( bár azért az az örök favorit ), akkor próbáljátok ki ezt az igazán pikáns receptet.
Hozzávalók: (4 főre)
- 2 db csontos csirkemell
- 1 db citrom
- só
- őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 mokkáskanál őrölt koriander
- 1 mokkáskanál oregánó
- 20-25 dkg bacon szalonna
- 4-5 fej fokhagyma
Első lépésként a csirke bőrét alaposan megtisztítjuk majd besózzuk. Fél citrom levébe keverjük a fűszereket és azzal is bedörzsöljük. Ezután mehet rá a bacon, a tetejére pedig a maradék citromkarikák. A tepsibe dobáljuk a fokhagymát is és forró sütőben alufóliával lefedve 1,5 óráig sütjük a húst. Végül fólia nélkül még 15-20 percig pirítjuk.
Hozzávalók a káposztasalátához:
- Fél fej káposzta vagy lilakáposzta
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 szál répa
- 1 dl 20%-os eset
- só
- őrölt bors
- 3 tojásból majonéz
- 300-350 g tejföl
A káposztát leszeleteljük, majd besózzuk és ecetes vízben savasítjuk. Ebben a lében 30-40 percet legalább állnia kell. A hagymát apróra vágjuk, a répát lereszeljük és a szokásos módon elkészítjük a majonézt is. Ebbe fogjuk keverni a tejfölt. Ha a káposztát kellően megmarattuk, kinyomkodjuk és mehet a többi zöldséggel együtt a majonézes keverékhez. Sózzuk, borsozzuk és hűtőben hagyjuk állni amíg a csirke el nem készül.
Hozzávalók a hollandi mártáshoz:
- 3 db tojás sárgája
- 3 evőkanál víz
- 20-25 dkg vaj
- só
- bors
- citromlé ízlés szerint (kb. 1 teáskanálnyi)
A vajat felolvasztjuk, majd a tojások sárgáit a vízzel habosra keverjük. Vízgőz felett elkezdjük kevergetni egy habverővel, közben cseppenként adagoljuk hozzá a vajat. Nem szabad sokáig rajta hagyni a forró gőzön, mert a tojás gyorsan “berántottásodhat”. A végeredménynek habos, krémes állagúnak kell lennie. Sózzuk, borsozzuk és citromlével ízesítjük. Remekül passzol a csirkéhez!
Próbáljátok ki!