Baconos csirkemell hollandi mártással, káposztasaláta

Ha unjátok a vasárnapi rántott hús, krumplipüré kombinációt ( bár azért az az örök favorit ), akkor próbáljátok ki ezt az igazán pikáns receptet.

Hozzávalók: (4 főre)

  • 2 db csontos csirkemell
  • 1 db citrom
  • őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál oregánó
  • 20-25 dkg bacon szalonna
  • 4-5 fej fokhagyma

Első lépésként a csirke bőrét alaposan megtisztítjuk majd besózzuk. Fél citrom levébe keverjük a fűszereket és azzal is bedörzsöljük. Ezután mehet rá a bacon, a tetejére pedig a maradék citromkarikák. A tepsibe dobáljuk a fokhagymát is és forró sütőben alufóliával lefedve 1,5 óráig sütjük a húst. Végül fólia nélkül még 15-20 percig pirítjuk.

Hozzávalók a káposztasalátához:

  • Fél fej káposzta vagy lilakáposzta
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 szál répa
  • 1 dl 20%-os eset
  • őrölt bors
  • 3 tojásból majonéz
  • 300-350 g tejföl

A káposztát leszeleteljük, majd besózzuk és ecetes vízben savasítjuk. Ebben a lében 30-40 percet legalább állnia kell. A hagymát apróra vágjuk, a répát lereszeljük és a szokásos módon elkészítjük a majonézt is. Ebbe fogjuk keverni a tejfölt. Ha a káposztát kellően megmarattuk, kinyomkodjuk és mehet a többi zöldséggel együtt a majonézes keverékhez. Sózzuk, borsozzuk és hűtőben hagyjuk állni amíg a csirke el nem készül.

Hozzávalók a hollandi mártáshoz:

  • 3 db tojás sárgája
  • 3 evőkanál víz
  • 20-25 dkg vaj
  • bors
  • citromlé ízlés szerint (kb. 1 teáskanálnyi)

A vajat felolvasztjuk, majd a tojások sárgáit a vízzel habosra keverjük. Vízgőz felett elkezdjük kevergetni egy habverővel, közben cseppenként adagoljuk hozzá a vajat. Nem szabad sokáig rajta hagyni a forró gőzön, mert a tojás gyorsan “berántottásodhat”. A végeredménynek habos, krémes állagúnak kell lennie. Sózzuk, borsozzuk és citromlével ízesítjük. Remekül passzol a csirkéhez!

Próbáljátok ki!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: