Egy kevésbé ismert édesség, amit érdemes kipróbálni mert bár macerásnak tűnhet, mégis pofon egyszerű elkészíteni.
A hagyományos sajttorta alapja kekszmorzsa és vaj, én azonban nagyjából 20 éve diétázom, így a keksz tiltólistás. Maradt tehát a maglisztből sütött piskóta.
Lássuk a receptet:
Hozzávalók a piskótához:
- 3 db tojás
- 3 csapott evőkanál mandulaliszt vagy szezámliszt
- édesítő ízlés szerint vagy 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral vagy édesítővel, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, vagyis a maglisztet és a sütőport.
A sárga krémhez hozzáadjuk a fehérje harmadát és ezzel kissé fellazítjuk. Ezt követően óvatosan beleforgatjuk a maradék habot.
A krémet 26 cm-es kapcsos tortaformában tűpróbáig sütöttem.
Hozzávalók a sajtrémhez:
- 500 g mascarpone
- 200 g natúr krémsajt
- 3 dl zsíros tejföl
- 1 dl tejszín
- 2 egész tojás
- 3 sárgája
- 2 púpozott teáskanál keményítő
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom
- 150-200 g porcukor vagy ennek megfelelő édesítő
Az összes hozzávalót kézi mixerrel homogénre keverjük. Nagyon alaposnak kell lenni, mert ha a keményítő nem oszlik el rendesen, akkor lesznek benne keményebb darabkák. A citrom reszelt héját és fél citrom levét is beletesszük. A másik felét pedig a már kihűtött piskótalapra facsarjuk. Mehet a krém a piskótára.
Nagyon fontos, hogy vízfürdőben sütjük, ezért a tortaformát alaposan be kell bugyolálni alufóliába mielőtt beleöntjük a krémet. ( a vízfürdő annyit tesz, hogy egy megfelelő méretű tepsibe tesszük a tortaformát és feltöltjük nagyjából a krém kétharmadáig forró vízzel, majd így sütjük.)
180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. Ilyenkor marad szuper krémes az állaga.