Sajttorta

Egy kevésbé ismert édesség, amit érdemes kipróbálni mert bár macerásnak tűnhet, mégis pofon egyszerű elkészíteni.

A hagyományos sajttorta alapja kekszmorzsa és vaj, én azonban nagyjából 20 éve diétázom, így a keksz tiltólistás. Maradt tehát a maglisztből sütött piskóta.

Lássuk a receptet:

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 db tojás
  • 3 csapott evőkanál mandulaliszt vagy szezámliszt
  • édesítő ízlés szerint vagy 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • fél csomag sütőpor

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral vagy édesítővel, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, vagyis a maglisztet és a sütőport.

A sárga krémhez hozzáadjuk a fehérje harmadát és ezzel kissé fellazítjuk. Ezt követően óvatosan beleforgatjuk a maradék habot.

A krémet 26 cm-es kapcsos tortaformában tűpróbáig sütöttem.

Hozzávalók a sajtrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g natúr krémsajt
  • 3 dl zsíros tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 egész tojás
  • 3 sárgája
  • 2 púpozott teáskanál keményítő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 150-200 g porcukor vagy ennek megfelelő édesítő

Az összes hozzávalót kézi mixerrel homogénre keverjük. Nagyon alaposnak kell lenni, mert ha a keményítő nem oszlik el rendesen, akkor lesznek benne keményebb darabkák. A citrom reszelt héját és fél citrom levét is beletesszük. A másik felét pedig a már kihűtött piskótalapra facsarjuk. Mehet a krém a piskótára.

Nagyon fontos, hogy vízfürdőben sütjük, ezért a tortaformát alaposan be kell bugyolálni alufóliába mielőtt beleöntjük a krémet. ( a vízfürdő annyit tesz, hogy egy megfelelő méretű tepsibe tesszük a tortaformát és feltöltjük nagyjából a krém kétharmadáig forró vízzel, majd így sütjük.)

180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. Ilyenkor marad szuper krémes az állaga.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: