Tökös csiga

Kelt tészta, tökös körtés töltelékkel. Igazi őszi ízélmény. Egy ősrégi kelt kalács recept, még nagymamám szakácskönyvéből való. Ezt a receptet használtam fel a fahéjas kalács sütésekor is. És ami működik, azon minek változtatni?

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1-2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 80 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag instant élesztő

Gyúrunk, dagasztunk kelesztünk. Fontos, a kelt tésztáknál az idő. Akkor jó a tészta, amikor már dagasztásnál elválik az edény falától. Ne felejtsétek el, hogy mindig duplájára kelesztjük!

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg SÜLT Orange vagy nagydobosi tök (turmixolva vagy villával összetörve)
  • 3 evőkanál méz
  • reszelt szerecsendió (elhagyható)
  • reszelt gyömbér (elhagyható)
  • 2 db körte felkockázva

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk majd ráhalmozzuk a tölteléket. Feltekerjük és szeleteljük.

Kiolajozott tepsibe fektetjük a csigákat és forró sütőben pirosra sütjük. Mikor készen van, 1 dl forró vaníliás mézes tejjel meglocsoljuk és 2-3 percre visszadugjuk a sütőbe.

Hozzávalók a vanília sodóhoz:

  • 1 liter zsíros tej
  • 5 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • 2-3 csomag vaníliás cukor
  • cukor vagy édesítő ízlés szerint

Sodót készíteni nem bonyolult, ha betartunk néhány szabályt. Vízgőz felett kell főzni, folyamatos felügyeletet, kevergetést igényel, ne főzzük túl, mert akkor ikrás lesz, vagyis összekapja a hő a tojást. Ezt tulajdonképpen mondhatjuk hamis sodónak is, mert az igazi vanília rúddal, liszt nélkül készül. Természetesen akkor növelni kell a tojás mennyiségét. A folyamat tehát a következő: csomómentesre keverjük a hozzávalókat és vízgőz felett FOLYAMATOSAN KEVERGETJÜK! Amikor elértük a mártás állagot, levesszük a tűzről és egy hideg edénybe öntjük. Ez nem lesz puding állagú, azt ne is várjuk. Kihűlve mennyei akár pohárkrémnek, akár kelt tészták mellé.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: