Kelt tészta, tökös körtés töltelékkel. Igazi őszi ízélmény. Egy ősrégi kelt kalács recept, még nagymamám szakácskönyvéből való. Ezt a receptet használtam fel a fahéjas kalács sütésekor is. És ami működik, azon minek változtatni?
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 tojás
- 1-2 tojás sárgája
- 2 evőkanál olaj
- 2,5-3 dl langyos tej
- 80 g cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag instant élesztő
Gyúrunk, dagasztunk kelesztünk. Fontos, a kelt tésztáknál az idő. Akkor jó a tészta, amikor már dagasztásnál elválik az edény falától. Ne felejtsétek el, hogy mindig duplájára kelesztjük!
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg SÜLT Orange vagy nagydobosi tök (turmixolva vagy villával összetörve)
- 3 evőkanál méz
- reszelt szerecsendió (elhagyható)
- reszelt gyömbér (elhagyható)
- 2 db körte felkockázva
A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk majd ráhalmozzuk a tölteléket. Feltekerjük és szeleteljük.
Kiolajozott tepsibe fektetjük a csigákat és forró sütőben pirosra sütjük. Mikor készen van, 1 dl forró vaníliás mézes tejjel meglocsoljuk és 2-3 percre visszadugjuk a sütőbe.
Hozzávalók a vanília sodóhoz:
- 1 liter zsíros tej
- 5 db tojás sárgája
- 2 evőkanál liszt
- 2-3 csomag vaníliás cukor
- cukor vagy édesítő ízlés szerint
Sodót készíteni nem bonyolult, ha betartunk néhány szabályt. Vízgőz felett kell főzni, folyamatos felügyeletet, kevergetést igényel, ne főzzük túl, mert akkor ikrás lesz, vagyis összekapja a hő a tojást. Ezt tulajdonképpen mondhatjuk hamis sodónak is, mert az igazi vanília rúddal, liszt nélkül készül. Természetesen akkor növelni kell a tojás mennyiségét. A folyamat tehát a következő: csomómentesre keverjük a hozzávalókat és vízgőz felett FOLYAMATOSAN KEVERGETJÜK! Amikor elértük a mártás állagot, levesszük a tűzről és egy hideg edénybe öntjük. Ez nem lesz puding állagú, azt ne is várjuk. Kihűlve mennyei akár pohárkrémnek, akár kelt tészták mellé.