Fahéjas tökfej

Internetes barangolás közben akadtam rá egy képre, amiről egy kelt tésztából formált tökfej vigyorgott rám. Persze hogy kipróbáltam! Nem lett tökéletes mert például az enyém “összezárta” a száját, de azért talán felismerhető. Az íze pedig hajaz a kürtős kalácséra. Téli délutánok remek elfoglaltsága lehet gyerekekkel. A legjobb kézügyességeteket vegyétek elő és indulhat a sütés!

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 80 g cukor
  • csipet só
  • 1 csomag instant élesztő

Könnyű kalácstésztát dagasztunk és langyos helyen duplájára kelesztjük. 6 gombócot formázunk belőle és hosszúkás háromszög alakúra nyújtjuk. Ezek lesznek a tök cikkelyszerű oldalai. Egy kevés tésztát félre teszünk, amiből majd indát és levelet formázunk.

A tésztát egy kerek edényre vagy jénaira fogjuk rátenni, ami bírja a sütést. A formát alufóliába burkoljuk és vékonyan megkenjük olajjal.

Erre fogjuk egyenként ráfektetni a cikkelyeket úgy hogy enyhén fedésben legyenek és picit össze is csipkedjük a tésztát, hogy biztosan ne nyíljon szét.

Szemet, orrot, szájat vágunk neki mint egy töklámpásnak.

Egy pici tésztából megformázzuk a tök kalapját, levelet és indát. Egy tojással megkenjük és forró sütőben aranybarnára sütjük.

Amikor megsült, megkenjük fahéjas mázzal és pár percre még visszatoljuk a sütőbe. A formáról csak kihűlés után tudjuk majd leszedni.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 evőkanál méz
  • 0,5 dl tej
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 evőkanál kristálycukor

Íme!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: