Internetes barangolás közben akadtam rá egy képre, amiről egy kelt tésztából formált tökfej vigyorgott rám. Persze hogy kipróbáltam! Nem lett tökéletes mert például az enyém “összezárta” a száját, de azért talán felismerhető. Az íze pedig hajaz a kürtős kalácséra. Téli délutánok remek elfoglaltsága lehet gyerekekkel. A legjobb kézügyességeteket vegyétek elő és indulhat a sütés!
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 evőkanál olaj
- 2,5-3 dl langyos tej
- 80 g cukor
- csipet só
- 1 csomag instant élesztő
Könnyű kalácstésztát dagasztunk és langyos helyen duplájára kelesztjük. 6 gombócot formázunk belőle és hosszúkás háromszög alakúra nyújtjuk. Ezek lesznek a tök cikkelyszerű oldalai. Egy kevés tésztát félre teszünk, amiből majd indát és levelet formázunk.
A tésztát egy kerek edényre vagy jénaira fogjuk rátenni, ami bírja a sütést. A formát alufóliába burkoljuk és vékonyan megkenjük olajjal.
Erre fogjuk egyenként ráfektetni a cikkelyeket úgy hogy enyhén fedésben legyenek és picit össze is csipkedjük a tésztát, hogy biztosan ne nyíljon szét.
Szemet, orrot, szájat vágunk neki mint egy töklámpásnak.
Egy pici tésztából megformázzuk a tök kalapját, levelet és indát. Egy tojással megkenjük és forró sütőben aranybarnára sütjük.
Amikor megsült, megkenjük fahéjas mázzal és pár percre még visszatoljuk a sütőbe. A formáról csak kihűlés után tudjuk majd leszedni.
Hozzávalók a mázhoz:
- 1 evőkanál méz
- 0,5 dl tej
- fahéj ízlés szerint
- 2 evőkanál kristálycukor
Íme!