Teljes kiőrlésű kifli

A teljes kiőrlésű liszt használata egyre elterjedtebb, hiszen hántolatlan gabonaszemekből őrlik, így magasabb rost, vitamin és ásványi anyag tartalma van mint a finomlisztnek. Akik most kezdenek el vele sütni főzni, azoknak fontos tudni, hogy bár ugyanúgy használható sűrítéshez, süteményekhez, kenyerekhez mint a hagyományos lisztek, azonban mégsem teljesen úgy viselkedik, hiszen sokkal több nedvességet vesz fel. Figyelnünk kell arra is, hogy a belőle készült kenyerek, sütemények kissé tömörebbek lesznek és ne feledkezzünk meg enyhén savanykás ízéről sem.

Hozzávalók 12 db tk. kiflihez:

  • 60 dkg tk. liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dl langyos tej
  • 80 ml étolaj

Ez szinte ugyanaz a tészta mint a tejes kifli esetében csak több tejet és olajat tartalmaz.

A hozzávalókat összegyúrjuk. Nagyon fontos a kelt tésztáknál a dagasztás, időt kell szánni rá. Mikor kellően összeállt a tészta, langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Ezután 12 egyenlő gombócot formálunk belőle. A tésztát nem kell nyomorgatni, óvatosan bánjunk vele. Ismét a kelesztés következik utána jöhet a formázás. A gombóckákból 2-3 mm-es háromszögeket nyújtunk és feltekerjük.

A kifliket 5-6 másodpercre forró vízbe mártjuk. (a vízbe tegyünk 1 teáskanál cukrot is) Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a kifliket. Én most 6 darabot fűszerekkel és magvakkal szórtam (kömény, oregánó, chia mag, mák stb.) a maradékot pedig fokhagymás olajjal kentem meg. Ne felejtsétek el megsózni sem!

Forró sütőben 25 perc alatt készre sültek.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: