Számunkra a Karácsony

A karácsonyi ámokfutás októberben kezdődik. Képek nézegetése, ötletek gyűjtése a dekorációhoz, a menü összeállításához. Persze a töredékére sincs idő, de sebaj, majd jövőre.

Hetekkel Karácsony előtt kezdődik a valódi készülődés. Gondolatban mindig számba veszem, hogyan is képzelem az idei ünnepet, kiket fogok vendégül látni. Aprólékosan kidolgozom az ételsort. Töltött káposzta, halászlé, mézeskalács, szóval a kötelező elemek. Nálunk azonban a kapros ráksaláta is évek óta az asztalra kerül, mert mi így szeretjük és nem érdekelnek a fanyalgók. Megbeszéljük mit szeretnénk enni ünnepek alatt, milyen fát fogunk választani, örömmel várjuk hogy társasozhassunk, hogy hajnalig kártyázzunk a gyerekekkel. Alig várjuk, hogy újra megnézhessük a Karácsonyi vakációt, mert nálunk ez is hagyomány. És tudom, hogy a nagykamasz duzzogva áll majd fel az Xbox elől, de azt is tudom, hogy idén is ugyanúgy fog rajta röhögni a kiskamasszal együtt, mint tavaly. Szeretünk jókat enni, jókat inni, nagyokat aludni, vagy csak elnyúlni a kanapén, most is, mint miden évben.

Az Advent már a feldíszített házba érkezik. Kézzel készített kincsek, csillogó mütyűrök, fények, illatok. Az adventi koszorú, a Luca búza, a hit megmutatása a gyerekeinknek, még akkor is, ha ez sokszor olyan távolinak tűnik.

Hálás vagyok a társamnak, hogy elviseli minden évben a karácsonyi túlkapásaimat, az ezredik “utolsó” díszt, ami nekem örömet okoz. A kiborulásaimat és a hisztijeimet, mert persze ez is hagyomány. Hálás vagyok, hogy amikor sütök-főzök velem van. Együtt kóstolunk, vágunk, turmixolunk, töltünk, panírozunk, likőrt kotyvasztunk. Együtt mosogatunk, együtt örülünk, nevetünk és együtt fáradunk el. Persze megfogadjuk, jövőre semmi ilyesmi. Csak egyféle és kész! Aztán boldogan nézzük a két kamaszt ahogy eszik és tudjuk, jövőre sem lesz ez másként.

Jókat sütizünk, beszélgetünk, hol itt, hol ott a családnál.

Karácsony előtt számba vesszük ki minek örülne. Utána nézünk, kajtatunk, neten böngészünk. Mert igenis fontos hogy ajándékozzunk. Annak akit szeretünk. Azt amire vágyik. Szeretettel, lopva csomagolunk, dugdosunk. Titkokkal övezett boldog hetek ezek.

Karácsonyi dalokat hallgatunk, főleg a giccses amerikai slágereket, mert mi szeretünk vidám dalokat dudorászni.

Próbálunk a gyerekeknek hagyományt teremteni, hogy Ők is megteremthessék majd a saját karácsonyi szokásaikat.

Nálunk ilyen a karácsony.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: