Személy szerint imádom a leveseket és gyakran kísérletezem is velük. Így született meg ez az igazi fűszeres, csípős, téli leves. Raguleves lévén akár önmagában is fogyasztható amolyan egytálételként, de még a diétába is beilleszthető. Ha nem kell az alakotokra figyelni, akkor tegyetek bele 2-3 szem krumplit is. Azoknak ajánlom akik nem félnek az új ízektől, akik vágynak valami másra, mint a klasszikus húsleves vagy csak egyszerűen szeretik a csípős, telt, meleg ízeket.
Hozzávalók:
- 1 db csirkemell filé
- 3 db nagyobb sárgarépa
- 3 db petrezselyemgyökér
- 1 db kis fej zeller
- 1 szál paszternák
- 1 db vöröshagyma vagy 2-3 szál póréhagyma
- 1-2 levél kelkáposzta
- 2 maréknyi zöldborsó
- 3-4 db gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db fehér paprika egészben marad
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- só
- bors
- 1 citrom leve
- chili paprika ízlés szerint
- 3 evőkanál tejföl
- kevés zsiradék (nekem ez most egy kis evőkanálnyi libazsír volt)
Tudjátok, kőleves! Tehát minden zöldséget bele ami van otthon! Nem baj ha nincs éppen gomba vagy paszternák, mert a fő irányvonalat az ízek terén a fűszerek és a citrom fogja megadni a levesnek.
A húst kockára vágjuk és a forró zsiradékra dobjuk a felaprított vöröshagymával, fokhagymával együtt. Amikor egy kissé lepirult, mehet rá a karikára vágott zöldség. Ezzel is pirítjuk pár percig. Ne felejtsétek el kevergetni! Kezdő szakácsoknak egy tipp! Amikor a sárgarépa már szépen beszínezte a zsírt, akkor mehet rá a víz. Hozzáfacsarjuk a citromot, bele dobjuk a chilit majd sózzuk, fűszerezzük. Puhára főzzük majd hozzáadjuk a tejfölt is és már el is zárhatjuk a gázt.
Próbáljátok ki! Jó étvágyat hozzá!