A zöldborsólevesről nekem a klasszikus, friss, kora nyári leves jut eszembe, telepakolva zsenge zöldségekkel. Egy kis rafinériával azonban teljesen más dimenzióba kerülnek az ízek. Karakteresebb lesz a leves, ha pirospaprikát használunk hozzá.Néhány éve egy kerti partin kóstoltam meg először ezt a változatot. A fullasztó nyári estén a forró leves, bár szerelem volt, kissé idegennek tűnt. Számomra inkább amolyan lélekmelegítő őszi/téli étel. Én ekkorra ajánlom!
Hozzávalók:
- bármilyen húsos csont
- zöldborsó
- petrezselyem gyökér
- petrezselyem zöldje
- répa
- burgonya
- zöldpaprika
- őrölt fűszerpaprika
- só
- bors
- bármilyen zsiradék (én libazsírt használtam)
- tojás és liszt a nokedlihez
A húsos csontból (jelen esetben csirkemell csont) alaplevet főzünk. Én csak zöldpaprikát teszek bele miután lehaboztam, majd sózom, borsozom. Egy másik fazékban egy kevéske zsiradékon megpirítjuk a zöldségeket a borsó kivételével, majd hozzá adjuk az őrölt fűszerpaprikát. Ezen a ponton nagyon óvatosan kell dolgozni, mert a paprika könnyen megég és akkor megkeseredik! Most jöhet hozzá a borsó, majd az alaplé is. Miután felforrt, sóval még finomra hangolhatjuk az ízeket. Egy tojásból lágy nokedli tésztát keverünk és amikor már megfőttek a zöldségek beleszaggatjuk. A legvégén finomra vágott petrezselymet szórunk bele! Természetesen feltálaljuk hozzá a húsos csontot is, mindenki a maga ízlése szerint, akár belecsipkedve a húst, akár külön tányéron, így is, úgy is remek lesz.