Talán nincs olyan ember kicsiny falumban, aki ne ismerné és szeretné a híres szigeti tekercset. A töltelék zsenialitását az adja számomra, hogy alfától omegáig szinte minden felhasználható hozzá. Persze a fő alapanyagok nélkülözhetetlenek, de a megmaradt párizsi vagy a fonnyadt paprika új életre kel ebben az ételben. Bár a vendéglő, ahol ez az étel született már nem üzemel, remélem a receptet sokan kipróbáljátok majd, mert van élet a sajttal-sonkával töltött rántott húson túl.
Hozzávalók:
- bármilyen rántani való hús (sertés combtól a csirkemell filéig)
- liszt, tojás, morzsa a panírhoz
- só, bors
- olaj a sütéshez
A töltelékhez:
- füstölt szalonna kb. 5 dkg
- főző kolbász kb. 40 dkg
- vöröshagyma 1 közepes fej
- fokhagyma 2-3 gerezd
- párizsi vagy tetszőleges felvágott-
- zöldpaprika
- 1 db-paradicsom
- 1 db-erős paprika
- ízlés szerint-petrezselyem zöldje
- liszt
- só, bors, őrölt kömény, szerecsen dió, fűszerpaprika
A hússal a szokásos módon járunk el, szeleteljük, klopfoljuk, de sózni csak közvetlenül a panírozás és sütés előtt kell, mert különben ki fog száradni. Az is jó módszer ennek elkerülésére, ha csak a tojást sózzuk be jó erősen és a húst nem. A töltelék hozzávalóit gyufaszál vékonyságúra szeleteljük. Lepirítjuk a szalonnát, majd beledobjuk a hagymát, fokhagymát és együtt fonnyasztjuk tovább. A következő a főző kolbász és a felvágottak. Pár percig sütjük, majd a legvégén kerülnek bele a nyers paprikák, a paradicsom, a fűszerpaprika és a petrezselyem zöld. Ezekkel már csak szinte össze kell forgatni. Nem szabad túl sütni, mert akkor a zöldségek bőre lejön. 2-3 evőkanàl lisztet szórunk rá, és addig pirítjuk tovább, amíg a liszt felveszi az összes zsiradékot és masszává nem válik. Ezen a ponton vizet adagolunk hozzá, szinte kortyonként, a kellő állag elérésèig, és fűszerezzük. Kóstoljátok meg sózás előtt, mert a szalonna is alapvetően sós. Töltünk, panírozunk és bő olajban kisütjük a tekercseinket.
Egy kis gondolat “Szigeti csípős tekercs”
Jó lett