-Répatorta? Micsoda bizarr gondolat! – harsogta a férfi. -Fúújjj de undorító! – szajkózta a kamasz, majd hozzátette -Miért kell neked állandóan kísérletezni? Miért nem lehet a jól bevált dolgokat megsütni? Én biztosan meg nem kóstolom! – mondta, és tüntetőleg elvonult a szobájába.
Hát jó! – gondoltam Pukkadjatok meg, én akkor is megsütöm ezt a répatortát!
Délután a fahéj, gyömbér, szerecsendió édes, meleg illata belengte a házat és előcsalogatta a kétkedőket. Megállapításra került, hogy ez nem is undorító, sőt egészen pofásra sikeredett, továbbá hogy nincs is répa íze. Nem répa ízű? Hiszen akkor ez egy tökéletlen répatorta. Próbáljátok ki!
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
- 4 db tojás
- 1 evőkanál olaj
- 50 g mandulaliszt
- 50 g zabpehelyliszt
- 100 g darált dió
- 300 g reszelt sárgarépa (3 nagy szál)
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- egy nagy csipet fahéj
- egy nagy csipet őrölt szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja
- édesítő ízlés szerint (én most folyékony édesítőt adtam hozzá)
A répát apró lyukú reszelőn lereszeltem. Összekevertem a száraz hozzávalókat, majd a tojást az édesítővel, az olajjal, a citrommal és a répával felvertem. Összevegyítettem a két halmazt. Sűrű masszát kell kapni. Ezt a masszát egyenletesen eloszlattam a kapcsos tortaformában és előmelegített sütőbe tettem. Nagyjából 45 percet töltött bent, de tűpróbával mindenképpen ellenőrizzétek, hogy átsült-e! A répától egy szuper szaftos torta lesz belőle, és ígérem, nem lesz répa íze. Ha nem szeretitek a fahéjat és a szerecsendiót, az kihagyható, de nekem ez egy plusz melegséget visz az ízébe.
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g mascarpone
- 50 g puha vaj
- édesítő ízlés szerint
- 1 db narancs héja
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 teáskanálnyi reszelt gyömbér
Ez a torta nem lesz olyan légies mint egy habkönnyű piskóta, megemelkedni sem fog túlzottan, de egy apró trükkel, és egy éles késsel még így is ketté vágható . Én a tortalap oldalába 6-8 fogpiszkálót szúrok körben, és ennek segítségével vágom el. A kis pálcák felett kell elvezetni a kést. Persze csak amikor már teljesen kihűlt.
Amikor ezzel a bűvésztrükkel megvoltam, a krém picit több mint felét rákentem az egyik lapra, majd rá a másik a lapot és a maradék krémet. Ez a mennyiségű krém nem fog hatalmas krémréteget eredményezni, de nem is kell, ez a torta ezt nem igényli. Tetejére pár csipet darált dió és narancshéj került. A tortának csodás fehér felülete van, gyönyörűen feldíszíthető ha több időtök van rá!
Egy kis gondolat “Tökéletlen répatorta cukor és liszt nélkül”
Nagyon guszta! Szeretném megkérdezni, hogy hány fokon sütöd?