Sok-sok év telt el úgy, hogy eszembe sem jutott kenyeret sütni és most sem tudom, honnan jött a késztetés. Számtalan receptet kipróbáltam azóta, és most is a legegyszerűbb változat mellett döntöttem. A pirított hagyma más ízvilágot kelt életre, érdemes kipróbálni! A hagyományos kenyér is hasonlóan készül, csak hagyma és zsiradék nélkül.
Hozzávalók:
- fél kg BL-80 liszt (BL-55 is tökéletesen megfelel)
- 2.5 dkg élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-2,5 dl langyos víz
A hagymát felkockázzuk, és megpirítjuk az olajon. A lisztet átszitáljuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Nagyon fontos a házi kenyérnél a dagasztás. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. Homogén, ruganyos tésztát kell kapnunk. Konyharuhával lefedve huzatmentes, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezen a ponton be kell kapcsolni a sütőt, hogy mikorra a kenyér másodjára is megkel, már forró legyen. Igen, kétszer kell keleszteni, (ha van időnk, akkor akár háromszor)! A második kelesztés előtt már nem kell percekig gyötörni, csak finoman átnyomkodjuk a tésztát, és a sütőtálba rakjuk. Én vékonyan kiolajozott jénaiban szoktam sütni a megformázott cipót.
Nagyon fontos, hogy a kenyeret is és a jénai tetejét is vizezzük be, hogy gőz tudjon képződni. Nem szoktam mérni az időt, de amikor gyönyörűen megemelkedett és némi színe is van, leveszem a fedőt és így sütöm tovább. Hagyni kell időt neki, hogy jó ropogós legyen! Amikor kész, megkenjük vízzel a forró veknit. Hallani lehet ahogy felsóhajt …