Kendermag kenyér

Ha hasonlóan bekattant az egészség-diéta-reformtáplálkozás az agyatokban mint nálam, akkor próbáljátok ki ezt a kenyeret is. Ha azonban kizárólag az igazi ropogós héjú fehér kenyeret favorizáljátok, akkor csalódni fogtok. Ez ugyanis nem adja azt az élményt, sőt. Ez teljesen más.

Ha a kendermaglisztet vízzel keverjük, olyan állaga lesz, mint a vizes homoknak. Önmagában tehát nem használható, kell bele mindenképpen valamilyen gabonaliszt és búzasikér is.

A búzasikér nem más, mint a búzafehérje, maga a glutén. Állományjavításra tökéletes, ettől csodás állagúak lesznek a kelt tészták. A vegetáriánus konyha előszeretettel használja fehérjetartalma miatt, ebből készítik például a szejtánt (húspótló) is. Ha teljes kiőrlésű liszteket használunk, mindenképpen ajánlott hozzáadni egy keveset a sikérből. Az sem elhanyagolható, hogy csökkenti a tésztánk szénhidrát tartalmát.

Hozzávalók:

  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 g búzakorpa (elhagyható)
  • 50 g kendermag liszt
  • 40 g búza sikér
  • 1 csomag instant élesztő
  • csipet cukor
  • annyi víz, hogy laza szerkezetű tésztát kapjunk
  • mák a tetejére (elhagyható)

Mint a fehér kenyér esetében, dagasztjuk, kelesztjük. És mindezt kétszer. Forró sütőben, vékonyan kiolajozott formában sütöttem. Ellenőrizzétek egy késsel, mert hajlamos ragacsos maradni belül.

Ebből egy fél kilós kenyér lett, 100 grammjában körülbelül 21-22 g szénhidrát van.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Egy kis gondolat “Kendermag kenyér”

%d bloggers like this: