Ismerd meg a kendermaglisztet – Kendermaglisztes tortilla

Mostanában a Húsvét előtti nagyböjt okán, kísérletezni kezdtem az alapanyagokkal az egészséges táplálkozás oldalán felvonultatott lisztekkel. Az egyik ilyen alapanyag a kendermagliszt. Alaposan belevetettem magam a témába mielőtt kísérletezni kezdtem volna vele. Rengeteg reform oldalt találni az interneten, így bőven rendelkezésre állnak az információk erről a csodalisztről. Azt azonban tisztáznunk kell, hogy a kendermagliszt nem tartalmaz tudatmódosító THC-t, tehát bátran használhatjátok!

Amit elsőként szempontba vettem, mivel köztudottan egész életemben diétázom, az nem más, mint a szénhidrát tartalom. Nos, jelentem, ebben nagyon jól vizsgázik a kendermagliszt, hiszen 100 grammjában 6 gramm szénhidrát van, szemben a búzaliszt nagyjábóli 70 grammjával. Gazdag esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavakkal, amiket az élet építőköveinek is neveznek, a szervezetünk azonban előállítani nem, vagy csak kis mennyiségben tudja őket. Újabb plusz pont, hogy kálcium, magnézium, kálium forrás, B -és E vitamin tartalma jelentős. Az egyik legjobban hasznosítható növényi fehérje, vértisztító, koleszterinszint csökkentő hatása ismeretes. Mindezeken túl, támogatja a diétát béltisztító, emésztést segítő hatása miatt.

Persze, hogy ki kellett próbálnom!

A tapasztalatok! Teljes mértékben nem váltja ki a búzalisztet, de nagyon jól viselkedik már akkor is, ha fele-fele arányban használjuk teljeskiőrlésű lisztekkel. 5 napi fogyasztás után mindenképpen meg kell erősítenem az emésztést segítő hatását, szinte bélradírként működik. Készítettem belőle kekszet, kenyeret, tortillát is. Ízében kissé diós ízű, de nekem nem tolakodó. Persze messze áll a fehérlisztből készített kenyerektől, de azt hiszem erre a kompromisszumra hajlandó vagyok. Ha nem szeretnétek sütéssel bajlódni, de kipróbálnátok a jótékony hatását, akkor ajánlom egészben fogyasztani a kendermagot, ami tényleg olyasmi mint a dió. Magában, vagy salátára szórva is tökéletes. Lássuk a tortilla receptet!

Hozzávalók 6 db laphoz:

  • 100 g kendermagliszt
  • 100 g tk. tönkölyliszt
  • 2 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál sikér (állományjavító)
  • csipet sütőpor

Ruganyos tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd 6 egyenlő részre osztjuk őket. Egyenként kinyújtjuk és száraz serpenyőben oldalanként pár másodperc alatt készre sütjük. Hajtogatható, fagyasztható. Egy darab 13-14 gramm szénhidrátot tartalmaz, és rengeteg rostot és fehérjét.

Keksz
Kenyér

A kenyér receptjét itt találod:

Kréker

A kréker receptjét itt találod:

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

%d bloggers like this: